Zoeken

Nieuwe discipline: 4 x 1500 m pinten tappen op de baan

De eerste lichting 'growlers voor beginners'


Dinsdagnacht ging onze webshop.deloge.be online, en gisteren mochten we gelijk al uitrukken voor een tiental leveringen. Het is duidelijk dat heel wat van onze klanten blij zijn dat ze nog eens een apart biertje kunnen bestellen, en zo mogelijk nog blijer dat ze dat in hun stamcafé kunnen doen. Al is het dan van op afstand. Een zeer herkenbaar verhaal dat overal de kop opsteekt. Ook al beseffen we allemaal dat het belangrijk is om in ons kot, in onze eigen bubbel te blijven, toch snakken we naar ontmoetingen. Nieuwe mensen leren kennen. Eens een ander verhaal horen. Voor deze corona-crisis was je stamcafé al zo'n soort bubbel-avant-la-lettre. Een plek waar je iedereen kent en waar je jezelf kan zijn. Ook Café de Loge wou altijd al die veilige haven zijn, weliswaar met een venster op de wereld. Daarom blijven we in deze crisis, waarin afstandelijkheid de norm geworden is, creatieve manieren bedenken om die afstand te overbruggen. Onze webshop met alleen maar lokale producten is daar een uiting van.


Tegelijkertijd biedt deze opgelegde sluiting kansen om achter gesloten deuren nieuwe dingen uit te proberen. Al meer dan een jaar broeden we op het idee om bier in growlers te verkopen. Voor wie het in Keulen hoort donderen: 'growler' is hipsters voor 'een grote, herbruikbare, bruine bierfles'. Het komt erop neer dat je vatenbier niet per glas, maar in een fles verkoopt. Om mee te nemen.

Waarom we dat zouden doen? Op die manier kunnen we brouwsels verkopen die nog niet in flessen te krijgen zijn. Nieuwe bieren van kleine brouwerijen die zo een bier op de markt kunnen brengen zonder al te moeten investeren in 'branding' en andere marketing. Brouwers kunnen experimenteren met eenmalige brouwsels, en echte bierliefhebbers halen exclusief maar betaalbaar bier in huis. Barbecue? Picknick in het park of weekendje ardennen? Een paar growlers in de frigobox en de sfeer is gezet.


Waarom hebben we dat dan niet gewoon gedaan? Omdat het weer eens niet zo eenvoudig is als het lijkt. Probeer maar eens bier te tappen in een fles. Je fles schuimt over en er zit nauwelijks één pint bier in. Zelfs al slaag je erin de fles met bier te vullen – en vele liters schuim in de gootsteen te laten verdwijnen, dan nog zal het bier niet lang bewaren omdat er ondertussen teveel zuurstof in de fles zit. Er zijn met andere woorden enkele technische ingrepen nodig om dit tot een goed einde te brengen. Om het simpel te houden: je moet de fles eerst vullen met CO2 om de zuurstof eruit te halen, en je tapkraan en -techniek aanpassen om zonder veel schuim te tappen. Ofwel wordt het dus een heel gedoe achter de toog, ofwel investeer je in een volautomatische, maar dure, 'growler station'.

Die installatie waren we al een tijdje aan het bestuderen, maar in tijden van corona is een dergelijke investering geen optie. Een heel gedoe achter de toog is echter geen probleem, want pinten tappen zit er even niet in. Vandaar onze collectie 'vers getapt' op de webshop. We tappen voor jouw uit een exclusief vaatje, en slaan er een kroonkurk op. Jij krijgt een vers getapt bier aan huis dat je gerust nog 48 uur in de koelkast kunt bewaren. Want geef toe; naast het sociaal contact in je eigen café-bubbel, is dat toch wat je het meest mist: een vers getapte pint?


Gisteren gingen de eerste flessen 'vers getapt' de deur uit, maar het vat is nog niet af. Je kunt kiezen tussen 'Over the Edge' of 'Unwanted Tattoo'. Over the Edge wordt al vele jaren gebrouwen door brouwerij Van Steenberge, maar is in Europa niet te koop. De blonde IPA van 8,5% wordt exclusief gebrouwen voor de export, als huisbier van The Sharp Edge in Pennsylvania, USA.

Unwanted Tattoo is de nieuwe 'ginger IPA' van brouwerij 't Verzet. Een zachte, blonde IPA van 6,2% met flink veel gember. Santé!

71 keer bekeken
Welkom in
Café de Loge

Help

Volg ons

©2020 by Café de Loge

0